sapektures
syafik
By: syafiq azuan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 10-Jul-2008 17:29 Email | Share | Bookmark
Koyak Gambar : Street Shot



Koyak gambar adalah bahasa pasar untuk sesi foto kritik. DImana kita akan menghantar sekeping gambar terbaik kita utk dinilai dan dikritik sebagai penambah baikkan.

Untuk gambar diatas saya biar saya ceritakan. Nama belaiau adalah Pak yusuf. Seorang yang cacat anggota. Kebetulan berada disitu kerana berehat di gerai rakan beliau seorang tukang kasut.

Jadi saya letakkan pic saya ketika Report street shot kami di PHOTOSCHOOL.
dan antara komen saya terima sangat memberangsangkan (walaupun pedas sedikit)


Quote:
INPUT:
Subject yg menarik.
Background & mood yg bersesuaian - nak kata cluttered tak tapi clean sgt, tak jugak, kira ok sahaja.
Feel & mood kurang, sebab emotion, facial expression subject kurang terserlah.
Ya saya pasti ianya menarik perhatian kerana beliau seorang yg cacat anggota tapi persoalannya sekarang - adakah sebagai photographer kita mengambil kesempatan keatas beliau atau kita mahu menyedarkan masyarakat tentang golongan ini? Itu persoalannya sekarang.

Kalau kita shoot suka2, boleh, tak salah...tapi kalau shoot & memberi kesedaran kepada masyarakat, lagi berfaedah, kan?

Adakah hati pemerhati akan rasa simpati kalau tgk gambar ini?
Mungkin, tapi rasa2nya, takder la impact sgt...composition kurang berjaya utk menimbulkan rasa emosi pemerhati....takat observe itu org kurang upaya & B&W menarik....apa pula faedahnya terhadap subject & masyarakat?

Personally saya tak pernah ambil peduli tajuk sesuatu gambar...apa yg saya personally pentingkan adalah caption, bukan tajuk.

OK berbalik kpd gambar ni....boleh improve lagi. Maybe kita kurang biasa berinteraksi dgn subject....ye ada yg akan kata tak perli interaksi utk dpt candid...betul & salah. Contoh yg saya mampu ketarakan, siri Uncle Ramu. Search dalam sekolah ni. Baca & fahamkan apa yg dikongsikan di situ.

Baca & fahamkan juga thread PJ-101. Mungkin anda akan lebih mengerti apa bezanya shot amatur & apa yg seorang professional akan compose.

No comments on camera setting & EXIF. Hakikatnya, bila dah guna DSLR, EXIF is nothing to be of a concern - you are supposed to know how to control the setting already before you evgen decide to purchase a DSLR. Kalau tidak, banyakkan lagi membaca la kawan2 ok?

HOW I WOULD HAVE DONE IT?
Based on m y very limited experience:
- observe subject & interaction dia dgn surrounding
- find a strong element to support the main subject
- wait for a decisive moment, anticipate his movements
- look for "conflict" - cacat vs sempurna sifat, sediih vs gembira - to compose a more impactful shot
- wait for eye contact or movement - dia membuat sesuatu seperti berusaha melambai element lain dgn tangan cacat beliau contohnya
- go for more dramatic angle - not straight forward
- shoot wider - include more elements to tell a better story


Anyway, good effort Syafix! Keep on improving!


Terima kasih En. Torque (antara orang yang pengalaman dalam Photoschool). Banyak yang saya belajar dari kritikan tu.

Improving? mestilah!!

Syukur selalu..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net